De waarheid over veroudering

De waarheid over veroudering: Kan het worden vertraagd? Of zelfs omgekeerd?!

Wat betekent het voor je als ik je vertel, dat deze generatie voor het eerst sinds eonen minder oud gaat worden? Hoe kan dit? En wat kan je doen? Hoe leven mensen, die 100 jaar of ouder worden? Hier volgt een verfrissende kijk op gezond ouder worden!

Elektrische evolutie 

Begin 1900 kwam er niet alleen een industriële revolutie, maar vooral een elektrische. De antibiotica werd ontwikkeld én de voedselindustrie ontwikkelde zich. Daarvoor at iedereen wat er lokaal te krijgen was. Ook hing dat af van seizoenen. Aardbeien at je niet in de winter..
 
Nu is er wereldwijd een epidemie van chronische ziektes. Veel mensen hebben allergieën, auto-immuunziektes en neuro-degeneratieve aandoeningen. Daarnaast is er een enorme toename van add, autisme, pddnos enzovoorts. Het is endemisch.

De reden is eigenlijk heel eenvoudig. We zijn anders gaan leven en ons lichaam is nog hetzelfde als de jager-verzamelaar van 50.000 jaar geleden.
 
Dietrich Klinghardt, arts, onderzoeker en lyme specialist zegt, dat de epidemiologen officieel bevestigd hebben, dat de levensverwachting is afgenomen, sinds 1979. Het betekend, dat veel van de mensen boven de 60 hun kinderen zullen overleven.
 

We hebben wel heel veel artsen en gezondheidsprofessionals, maar we zijn zieker dan ooit.

De gezondheidszorg voor acute problemen is geweldig, maar schiet tekort bij chronische ziekten. We zijn nu heel afhankelijk geworden van de medische industrie, die enorm verdient aan medicijnen. We behandelen het deel van het lichaam waar de klacht is, te veel als een deel, dat geen interactie heeft met de rest van het lichaam. Als we hoofdpijn hebben gaan we naar de neuroloog, maar misschien komt de hoofdpijn wel door iets, dat we eten. Er wordt geschat dat meer dan 60% van de Westerse bevolking een chronische ziekte heeft. 
 

Hoe ontstaat veroudering eigenlijk?

Dr. Deanna Minich, functioneel nutritionist zegt, dat verouderen vooral betekent dat weefsel verstijft en veerkracht verliest.
 
J.P. Sears zegt, dat het vooral ontstaat door gebrek aan speelsheid. Hij zegt, als we de fontein van de jeugd willen laten stromen moeten we weer gaan spelen als een kind.
 
Dr. Ben Lynch (neuropathisch arts) zegt, het is het verlies van aanpassingsvermogen aan de omgeving. Dat geldt ook voor de lichaamscellen.
 
Prof. Dr. Datis Kharrazian (functioneel neuroloog) zegt, dat het lichaam meer katabool (afbrekend) wordt dan anabool (opbouwend) bij veroudering. De systemen, die voor herstel en opbouw zorgen gaan minder goed werken. Dus heb je minder energie en wordt je meer vatbaar voor ziekte.


Het onderzoek van dit moment richt zich het meest op de mitochondriën, als het belangrijkste systeem.
Het zijn de cellulaire energiefabriekjes van het lichaam, die ATP, adenosinetriphosfaat= energie maken. Dat is zeg maar het energetische betaalmiddel, dat de cel geeft in ruil voor voeding. Daar wordt ook de apoptose= celdood mee gereguleerd. En bij het ouder worden gaat dat alles minder goed.
 
Als er zuurstoftekort is leidt dat tot senescentie: het is een toestand van de cel, waarin minder celdeling is en een verschuiving naar inflammatie en activiteit van het immuunsysteem.
 
En het immuunsysteem moet niet te vaak actief zijn overdag, want het moet juist ‘s nachts in staat zijn om weefsels en systemen goed te herstellen. Bepaalde organen verouderen zo sneller, als het immuunsysteem overdag te vaak actief wordt, zoals bij een stress respons gebeurd. De hersenen, het hart, de nieren, de spieren en het hormoonsysteem verouderen dan sneller.
 
Men spreekt dan van oxidatieve stress en dan worden er meer ROS= reactieve zuurstofdeeltjes gevormd.
Het heeft met de evolutie te maken, waarmee wij zijn ontstaan. In de oersoep begon het leven met een soort bacteriën, mitochondriën genaamd. Cellen met een anaerobe= zuurstofarme stofwisseling, waarmee licht en glucose werd omgezet in energie. Daar bestaan wij ook uit.. hoe de mitochondriën functioneren is dus bepalend voor veroudering.

Een beetje reactieve zuurstofstress is goed voor ons

Veel stress zorgt voor uitputting van het afweersysteem binnen de mitochondriën.

We hebben wel een beetje stress nodig om gezond te blijven, het lichaam heeft het nodig te bewegen en in de zon te zijn.
We hebben ook metabole stress nodig, hitte, kou, zonlicht en veel gevarieerd eten.
 
Een biologische plant is ook zo goed voor ons, omdat de stofjes die een plant maakt om te overleven in de natuur ook goed zijn voor ons. Een beetje ROS= reactieve zuurstofstress is dus goed voor ons, maar teveel beschadigd het DNA. Dus een ontstekingsreactie is goed, maar niet als deze te lang aanhoudt. Dat wordt het chronische inflammatie, die de mitochondriën doet verminderen qua functie. Dan kan ook het DNA van de mitochondriën veranderen of muteren. Het hangt dan af van waar de mitochondriën zijn bv in de hersenen, dan kan je niet meer goed denken. Moeten de cellen insuline maken en zijn de mitochondriën uit balans, dan kan je diabetes ontwikkelen.
 
Dus de symptomen kunnen dus heel divers zijn afhankelijk van waar de mitochondriën beschadigd of uitgeput zijn. De mitochondriale biogenese kan dan niet meer voldoende zelf-replicatie produceren om de cel van energie te voorzien.


De capaciteit om voedsel en licht om te zetten in energie gaat dan sterk achteruit en dat gebeurd bij veroudering.
Zo wordt de hoeveelheid stress, emotioneel dan wel fysiek, die iemand kan verdragen steeds minder. Dit gebeurd ook bij het proces, dat tot burn-out en ook bore-out leidt. Een mens moet dus voor een gezonde geest en gezond lichaam een zekere uitdaging of stressoren hebben. De mitochondriën worden nu gezien als essentieel voor het afweersysteem.
 
Het onderzoek van Prof. Naviaux, MD, PhD is van belang: hij onderzocht het effect van een eeuwenoud medicijn tegen slaapziekte bij kinderen met autisme.
 
Het was maar een kleine groep kinderen, maar allen hadden na toediening van Suramin (onder andere een medicijn tegen de slaapziekte) een beter verbaal uitdrukkingsvermogen, minder repetitief gedrag en beter sociaal gedrag.
 
Wat blijkt: de mitochondriën doen wat landen doen, die zich willen verdedigen: ze versterken hun grenzen.
 
ATP blijkt binnen de cel voor energie te zorgen, maar buiten de cel zorgt het voor gevaar signalen. Suramin blijkt de ‘ gevaar’ signalen buiten de cel te remmen. Het geeft een soort Reset.
 
Veel chronische ziektes zijn wellicht gelinkt aan ATP gevaar signalen buiten de cel, die de celwanden van de mitochondriën afsluiten en het functioneren belemmeren. De mitochondriën gebruiken waarschijnlijk vrije radicalen om pathogenen te bestrijden.
 
Normaal duurt zo iets niet lang, maar sommige mensen kunnen deze stressrespons niet meer uitzetten. Dit schijnt ook bij autisme een rol te spelen. Bij toediening van dit eeuwenoude medicijn schijnt deze stressrespons te kunnen worden gereset.
 

Invloed op je genen

Prof. Dr. Datis Kharrazian zegt: als je anders gaat eten, verander je de wijze waarop je genen werken.
 
Het belangrijkste voor het functioneren van de genen is de omgeving. Veel mensen denken, dat als je erfelijk belast bent met bepaalde genen, je dan veel risico loopt. Maar onderzoek wijst uit, dat je met een bepaalde lifestyle juist heel veel invloed kan hebben. De genen maken je misschien wel kwetsbaar, voor de ontwikkeling van een bepaalde ziekte, maar het is helemaal niet zeker, dat je dan deze ziekte krijgt.
Het is wel een zwakke schakel.
 
Het DNA wordt er door gereguleerd, dat wordt weer vertaald in RNA en dat wordt dan een proteïne, een eiwit dat we gebruiken. Onderweg kan er van alles fout gaan en we weten zeker, dat de omgeving daar grote invloed op heeft.
 
We hebben ongeveer 19.000 genen en tegenwoordig spreken we van epigenetica. Epi betekend boven en daarmee wordt bedoeld: wie of wat stuurt de genen.
 

1 op de 2499 kinderen worden zonder foutjes geboren.

Hoe belangrijk de omgeving is blijkt uit studies bij ééneiige tweelingen. Afhankelijk van de omgeving worden ze toch heel anders.
Stamcellen bepalen hoe vaak een gen zich kan repliceren. Het laatste deel van een chromosoom: telos= laatste van telomeren bepaald de stabiliteit en levensduur. De telomeren worden weer door ROS beschadigd.
 
Nu weten we in ieder geval, dat omgevingsfactoren de telomeren doet verkorten. Dus hoe we bewegen, wat we eten, wat en hoe we denken, of we voldoende slapen en de hoeveelheid stress bepalen voor een groot deel hoe snel we verouderen..
 
Er wordt ook 3,3 triljoen verdiend in de medische industrie, waarbij het helaas zo is, dat chronisch zieke mensen heel winstgevend zijn.
 
In het vroegere China was een arts verantwoordelijk voor het gezond houden van de mensen! Waar is de fontein van de jeugd?

Wat doen mensen, die 100 jaar oud worden en zich gelukkig voelen? 

Ze steunen elkaar, zijn verbonden met de planten in hun omgeving, ze maken zich niet zo druk, ze hebben fijne, vrolijke onderlinge verhoudingen. Ze zijn niet zo bezig met social media. Een vrouw in Italië van 105 zegt: Ik voel mij jong! Ik weet ook niet hoe. Een man van 91 in Costa Rica zegt: Pura vida: ik voel mij goed in alles, ik ervaar geen problemen..
 
Ze eten het eten van de omgeving, niet uit de supermarkt. Ze zijn elke nog fysiek bezig, bij voorbeeld met werken in de tuin.
Dr. Nalini Chilkov (integratieve oncoloog) zegt: maar het gaat niet zozeer om lang leven, maar om de kwaliteit van leven. Dat is een kernwaarde.
 
Pedram Shojai, dr. In oosterse geneeskunde en monnik: hoe heb je straks geleefd: een leven met passie? Heb je genoten van de zon? Heb je veel tijd doorgebracht met geliefden? Heb je gedaan wat je wilde?
 

Het gaat om geluk, want dat is de sleutel naar een lang leven.

Dr. Matthew Accurso (Peak Performance Advisor) Het gaat erom vooral veel plezier te hebben, verliefd te zijn op je leven en op jezelf.
Dat kan je bereiken om hetzelfde vertrouwen te hebben wat je als kind ook had in jezelf. Kijk in de spiegel en geniet van jezelf!
Dan kan je de gloed voelen, die je vanzelf naar een lang leven stuwt!
 
 

Meer informatie? Bel of mail gerust!

Contact