De ziekte van Lyme. Hoe zit dat eigenlijk?

De ziekte van Lyme. Wat is dat eigenlijk voor aandoening?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een unieke bacterie. Het is de snelste bacterie ter wereld en hij infiltreert in weefsels met een drilboor. Hij wordt in de medische wereld ook wel de Formule 1 onder de pathogenen genoemd. Na jaren onderzoek naar de oorzaak en mogelijke behandeling van deze ziekte is er nieuwe baanbrekende informatie.

De bacterie Spirocheet

De spirocheet zoals de bacterie heet, gaat na door het bloed gereisd te hebben in ander weefsel zitten. Daar functioneert het goed in een zuurstofarm milieu. Dus hoewel mensen zich soms laten testen en het bloed schoon lijkt, is de bacterie inmiddels uit het bloed vertrokken naar andere weefsels.

De bacterie produceert geen toxines en is niet immunogeen, dat wil zeggen: het immuunsysteem herkent de spirocheet niet goed.

Het immuunsysteem kan deze bacterie moeilijk herkennen, omdat deze bacterie een soort haar heeft: lipopolysachariden, die buiten het membraan steken en  flagellen. Dat is wat pijlstaartroggen ook hebben om zich voort te bewegen. Daar heeft het immuunsysteem nog geen herkenningsmechanisme voor.

Blog Ziekte van Lyme

De borrelia leeft het liefst in symbiose met een ree of hert, terwijl muizen en ratten waarschijnlijk als tussenstation fungeren bij de ontwikkeling van de teek, waarmee de bacterie wordt overgedragen. Dus wij zijn als het ware niet de doelgroep, maar de spirocheet kan in ons lichaam goed overleven.

De bacterie lijkt op syfilis en is seksueel overdraagbaar via sperma, prostaatvocht, de vagina en de placenta. Waarom leeft de bacterie daar graag? In weefsels waar geen bloed is, is er weinig zuurstof en ook geen immuunsysteem, dat de spirocheet kan aanvallen.

Hoe reageert het Immuunsysteem eigenlijk?

Na besmetting volgt er een niet-specifieke reactie van het aangeboren immuunsysteem. Het lichaam reageert door het lichaam anaeroob(= zuurstof arm en dit geeft weer een verzuring) te maken en geen ijzer meer op te nemen in de darmen. Hiermee hoop het lichaam een belangrijke voedingsbron van de ziekteverwekker te ontnemen. Maar dit heeft geen zin, want de spirocheet houdt dus juist van een zuurstofarm en verzuurd milieu.

De ziekte Lyme wordt  veroorzaakt door een bacterie, die spirocheet heet. Deze komt net zoals veel soorten in de natuur in verschillende vormen voor. Afhankelijk van de vorm, wordt er nu gedacht dat bij voorbeeld de Borrelia Burgdorfer, die in Amerika en Europa voorkomt eerder artritis veroorzaakt.

De Amerikaanse wetenschapper Willy Bourgdorfer identificeerde de bacterie als eerste, vandaar de naam.

De Borrelis afzelli(Europa) zou eerder huidinfecties veroorzaken en de Borrelia garini(Europa) eerder neuro-inflammatie. Voor de geïnteresseerden: Mead, P. S. Epidemiology of Lyme disease. Infect.Dis. Clin. North Am. 29.187-201 (2015).

Geschiedenis van de ziekte van Lyme

De ziekte werd voor het eerst geïdentificeerd bij het dorpje Lyme in 1975. Daar kregen veel kinderen opeens artritis. Kinderen, die geen eten uit de zee en of vis aten bleken het meest vatbaar. Het eten van zeevoeding blijkt daarmee achteraf preventieve waarde te hebben.

Hoewel zelfs in een dode man, die miljoenen jaren in het ijs had gelegen deze spirocheet werd gevonden lijden we pas 40 jaar aan deze ziekte.

Maar per jaar worden alleen al in Amerika 350.000 duizend nieuwe gevallen gediagnosticeerd. In Nederland zijn er 85.000 nieuwe gevallen per jaar. Het is dus een epidemie aan het worden. Het wordt lijkt het een groter probleem dan HIV en mazelen.

Ook het aantal Borrellia soorten neemt toe. En daarmee worden er inmiddels 16 verschillende soorten ziektes geassocieerd, die door de verschillende vormen net weer andere klachten geven. Apart is, dat Afrika, Zuid-Amerika en Australië nog redelijk gevrijwaard zijn.

Therapeutische mogelijkheden

De belangrijkste interventie is dat het immuunsysteem tot rust moet worden gebracht. Dit kan goed met Curcuma Longa en groene thee, vanwege de werking op TNF-alfa, dit is een cel of cytokine, die verkeerde cellen aanzet tot celdood.

Versterk het aangeboren deel van het immuunsysteem met vitamine D.

Het deel van het immuunsysteem dat het beste in staat is deze ziekteverwekker te bestrijden is het aangeboren immuunsysteem. En dat kan ondersteund worden met Vitamine D. Dat is sowieso goed om dagelijks te slikken, want wij krijgen te weinig zonlicht binnen in ons lichaam, behalve tijdens de zomermaanden juli en augustus.

Wilde oregano olie. Dit heeft sterke antiseptische werking en resveratrol(uit blauwe druiven) maken de boor van de spirocheet zachter, zodat hij minder goed kan boren in de weefsels. Daarnaast is NAC= N-acetylcysteïne goed in staat  de bio-film te bestrijden: een soort landingsplaats, die bacteriën maken op weefsels.

Hoge dosis lactoferrine=40mg per dag. Waarom? Omdat dit cytotoxisch(=celdodend) is voor de borrelia. Lactoferrine (aanwezig in borstvoeding) is bovendien een fantastische algemene ondersteuning van het immuunsysteem, omdat dit stofje bacteriën, virussen, schimmels en zware metalen kan opruimen. Lactoferrine maken wij trouwens zelf ook als we bewegen.

Het kiezen van marine life voeding: algen (spirulina, chlorella) zeewier, zeedieren, vis. Dit geeft toevoer van cholesterol uit zeevoeding en dit ontneemt de borrelia zijn bewegingssnelheid. Dus iemand met borrelia zou eigenlijk 7-14 keer per week vis moeten eten. Wel in combinatie met algen en/of knoflook om de kwik, die tegenwoordig in vis aanwezig is goed te neutraliseren.

Rust helpt: mensen die meer slapen zijn minder ziek, de rust haalt de snelheid uit de spirocheet. Men verwacht dat er misschien weer kuuroorden gaan ontstaan, zoals vroeger voor tbc.

Blog Ziekte van Lyme vitamines

De borrelia kan niet met vet omgaan. Dus hoe meer olijfolie (koud) en cocosolie hoe beter. Het gaat kleven aan zijn lichaam, zodat hij niet meer goed kan bewegen, langzamer wordt en dus kan worden ingehaald door de macrofagen van het immuunsysteem.

De basisvoeding van de spirocheet is suiker, dus het is in ieder geval een goed idee om de toevoer van suikers of glucose af te sluiten en zoveel mogelijk een ketogeen dieet te volgen. De borrelia is volledig afhankelijk van anaerobe glycolyse, dus de opname van suiker in een zuurstofarm milieu. Dat betekent dus dat het goed is veel goede vetten en eiwitten te eten en geen suiker.

Intermittent Hypercapnia! Wat is dat? 8x per dag 2 minuten: 30 x snel ademen en dan zo lang mogelijk de adem inhouden of in een zakje ademen. Je gaat dus als het ware expres hyperventileren. Daarmee  rem je het ijzertransport door verhoging van het CO-2 gehalte,  wat de bacteriën nodig hebben. Hiermee maak je daarnaast de hersens beter stressbestendig!

Met vit B-1 (hoog gedoseerd) wordt pyruvaat onbruikbaar voor de borrelia. Pyruvaat is een eindproduct van de afbraak van suikers, vetten en eiwitten en dat dient als energiebron. Wil de spirocheet dit kunnen opnemen  moet hij aeroob worden, maar daar heeft hij geen strategie voor. Dan moet hij autofagie=zelfvertering gaan doen en dan kan hij niet meer bewegen.

Elke dag een multi vitamine en een multi mineraal slikken ter algemene versterking van het immuunsysteem.

Wat kan je doen bij een tekenbeet?

Creëer geen stress bij de teek: dan gaat hij slijm spugen waarmee je geïnfecteerd kan raken. Begin zo snel mogelijk, dus nooit wachten(!) met een antibioticum kuurtje, want na 2 weken is de spirocheet antibiotica resistent. Dus hij is alleen de eerste twee weken goed aan te pakken. Doxycycline (200mg) is effectief, maar het heeft geen zin dit langer dan 28 dagen gebruiken. Dan moet het weg zijn. Daarna is geen enkel antibioticum nog werkzaam, behalve Vancomycin, dat gebruikt wordt bij de MRSA. Echter dit mag  niet ingezet worden, om te voorkomen dat de ziekenhuisbacterie resistent wordt voor dit antibioticum.

Schade voor het lichaam

De spirocheet is niet giftig, maar activeert de aanwezigheid barrière afbrekende reacties van het immuun systeem.  Hierdoor worden bindweefsel barrières aangetast, gewrichten, de hartspier geïnfiltreerd en de hersenbloed barrière afgebroken.

Het lichaam zorgt daarnaast zelf als een soort immuunreactie voor een ijzertekort, want al dit soort ziekteverwekkers kunnen niet zonder ijzer. Maar het helpt niet. Het lichaam wordt hiermee anaeroob(=verzuurd) als verdediging, maar zoals eerder beschreven deert het de spirocheet niet. Bovendien gaat iemand ook hierdoor te veel melkzuur produceren en wordt iemand nog eerder moe en futloos.

Diagnose

Hoewel de bacterie soms niet meer in het weefsel zit waar de schade wordt vastgesteld is hij toch aanwezig, echter diep geïnfiltreerd in ander weefsel. Veel mensen krijgen dus te horen, dat ze geen Lyme hebben, terwijl dat toch wel zo is. Er is een vragenlijst, die redelijk betrouwbaar is: De Horowitz Lyme-MSIDS Questionnaire. 

Bij een score van lager dan 21 is Lyme niet waarschijnlijk, tussen de 21-45 wordt een bezoek aan de huisarts geadviseerd en boven de 45 is het zeer waarschijnlijk Borreliossi en is professionele hulp noodzakelijk. Het is dus een probleem, dat de spirocheet zich zo snel kan voortbewegen: de snelste neutrofyl (actief in de milt) van het immuunsysteem gaat 100 x langzamer.

Charlotte Citroen, psycholoog, orthomoleculair voedingstherapeut

Algemene voedingsadviezen

Vette vis, dierlijk vet, reuzel, avocado’s, macademia, cashew, roomboter, kokosboter, cacaoboter, olijfolie, kokosolie, avocado-olie, MCT-olie=een van de beste supplementen voor een ketose dieet. De MCT olie die je als supplement koopt is afkomstig uit palmolie. Verder zitten MCT vetzuren in boter, kaas, volle melk en volle yoghurt.

Voor de voortplanting heeft de spirocheet onze vetzuren nodig en/of cofactoren. Zonder mangaan kan hij zich bij voorbeeld niet voortplanten. Omdat zink een antogonist van mangaan is zinksuppletie (45mg per dag) dus een goede strategie.

Eductor: een bioquantumfeedback computerprogramma:  wat naast alle lifestyle en voedingsadviezen ook goed helpt is de behandeling met een computer software programma, dat precies de omgekeerde frequenties van de spirocheet door het lichaam kan sturen. Dat is de Eductor. Een geavanceerd computerprogramma, dat al jaren in de ruimtevaart wordt gebruikt om astronauten zo vitaal mogelijk te houden tijdens hun ruimtewandelingen.

Het is dus een hele lifestyle aanpassing, maar mensen die veel last hebben van Lyme worden enorm beperkt in het dagelijks leven, dus dit is het wel de interventie en inspanning waard!

Veel succes!

 

Meer informatie? Bel of mail gerust!

Contact