Gezonde darmen; een gezond microbioom

Gezonde darmen = een gezond microbioom

Waarom is het onmogelijk gezond te zijn zonder een gezond microbioom = het geheel van micro-organismen in het maag- darmstelsel. Hoe beïnvloedt het microbioom hoe wij denken en ons gedragen?

Het microbioom beschermt tegen ziektes

Dr. Datis Kharrazian zegt, dat we nu in een tijdperk leven waar het microbioom met alle velden van de medische wetenschap en gezondheid te maken blijkt te hebben. We weten nu, dat hoe gevarieerder de samenstelling van het microbioom is, hoe meer we beschermd zijn tegen allerlei ziekten. Dr. Marvin Edeas, zegt, wij denken dat ons lichaam van ons is, maar het is eerder in het bezit van onze microben. Wij hebben 22.000 genen en dat lijkt veel, maar een willekeurige plant heeft er twee keer zoveel.

Serotine maakt ons blij

De genen van de bacteriën en virussen in ons lichaam spelen blijkbaar een veel grotere rol dan gedacht. Wij hebben deze nodig om ons voedsel te verteren, maar ook om onze emoties te reguleren! Want een gezonde darm produceert onder invloed van deze bacteriën de basisstoffen voor serotonine en vitamine K en vitamine B12, welke nodig zijn voor het bloed en het zenuwstelsel en ook de basisstofjes: serotonine dient om ons evenwichtig en blij te voelen.

De darmbiotica wegen ongeveer 2 kilo en groeien na de geboorte, tenminste bij een natuurlijke geboorte. Na 3 jaar is het gevormd en te beschouwen als een individueel ' gewas'. De microbiota zijn de bewoners, zoals bij voorbeeld de bacteriën en virussen en het microbioom het totaal is van de microben in de genetische elementen van het individu. Deze bepalen het welbevinden en gezondheid.

De ecologie van onze innerlijke ' tuin' is blijkt bepalend. Eten we de goede vezels, hebben we te veel stress? Microbiota zijn heel belangrijk voor een lang en gezond leven.

Hoe kunnen we de balans van ons innerlijke ecosysteem verbeteren?

Bijna iedereen heeft tegenwoordig allergieën. Ze zijn nieuw sinds de industriële revolutie. Maar ook glyfosaten (Round Up), insecticiden en of herbicides en antibiotica zijn nieuw. Dus als er een disbiotica in de darmen ontstaat is er meer kans op ziekte. Ieder jaar worden er meer glyfosaten over de gewassen gesproeid, dan het jaar ervoor. Het is bewezen, dat deze niet alleen insecten doden, maar ook de goede bacteriën in de darmen als wij voedsel eten, dat daarmee is besproeid.

Daarnaast hebben antibiotica ons veel gebracht, maar doden deze niet alleen pathogenen of ziekteverwekkers, maar ook de goede bacteriën die wij nodig hebben. Nu praten we over het post-antibiotica tijdperk, want er worden geen nieuwe antibiotica meer gevonden en de oude werken niet meer goed.
In Costa Rica namen we vroeger het sap van de bittere citroen en citroensap, dat werd gekookt met wat bladeren tegen griep, vertelt een gezonde oude man. Een man van 94 in Italië zei: wij namen meestal natuurlijke medicijnen, siropen. Nu bestaan er resistente bacteriën tegen antibiotica, zoals de clostridium difficile, die meer dan 33.000 mensen per jaar dood.

Dr. Matthew Accurso zegt: wij scheiden onszelf van bacteriën, maar in onze darmen zijn ze nodig. Anoula Kratzas, een Griekse vrouw van 90 zegt: wij waren vroeger niet bang voor bacteriën: als we bloeden of een wondje hadden stopten we dat met poep van dieren: gedroogde poep van geiten. Er werd ook rook op geblazen.

We moeten juist niet proberen alles te steriliseren, maar onze kinderen wennen aan af en toe een wondje. Dat is goed voor het trainen van het immuunsysteem.

Kiran Krishnan een micro-bioloog, vertelt dat wij voor elke huidcel wel 50 bacteriën hebben. Prof. Lorenzo Drago, een microbioloog: wij hebben kort geleden gevonden, dar er in de huid en klieren ook allerlei bacteriën leven, die heel relevant zijn. We noemen het kern microbiota.

Op en in de huid blijken wij allemaal microben te hebben, die onderling ook communiceren en dit is ook een immuunsysteem. Als deze uit balans zijn kan psoriasis ontstaan of eczeem.

Minder dan 2% van de ontdekte bacteriën zijn schadelijk, het is dus heel onverstandig om alle bacteriën te doden. De beste manier om bestand te zijn tegen de schadelijke is om te zorgen, dat de overige 98% bloeit.

Er komt bij voorbeeld veel van de cosmetica in ons lichaam, deze markt groeit 5 à 6 % per jaar. Dat heeft invloed op onze huid voornamelijk door de variatie te doen afnemen van de natuurlijke biotica. 

Andy Hnilo een natuur- huidexpert zegt: kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen, glycerides breken allemaal onze natuurlijke barrières af. Rachel Pachivas: voor bijna ieder deel van ons lichaam wordt elke dag wel iets niet- natuurlijks gebruikt. Denk aan shampoo, nagellak, zeep en dan ademen we misschien nog uitlaatgassen in. En hoe is het met het kinderspeelgoed, de stoffen waar het meubilair van is gemaakt? Het tapijt en de verf op de muur? Zelfs als we douchen, komt er misschien te veel chlorine via het water in ons lichaam of ademen we dat in.

Een Griekse man van 97: er groeien zoveel kruiden om ons dorp en we gebruiken die nog altijd.

Een vrouw in Costa Rica: wij gebruiken gavilana= een bittere, medicinale plant om het bloed te zuiveren, de sefiesilillo is voor huid allergiën. Een bittere smaak mobiliseert in het lichaam ook kalmerende hormonen. De guanislama is goed voor de maag. Ik heb een boek van mijn vader met allemaal recepten en dat helpt ons altijd goed vertelt deze vrouw.

Verbinding tussen de hersenen en de darmen

Dr. Datis Kharrazian: we weten, dat er een sterke verbinding is tussen de darmen en de hersenen. Dus cytokines en peptides kunnen door de bloed- hersenbarrière en de hersenen meteen beïnvloeden. Via de nervus vagus kan er ook meteen informatie naar de darmen vanuit de hersenen worden gestuurd, dus de communicatie gaat twee kanten op. Die boodschappen gaan via de microbiota.

De darmen kunnen onafhankelijk funktioneren van de hersenen. Dus de bacteriën in de darmen kunnen voor een groot deel bepalen hoe je denkt en hoe je je gedraagt.
Het hormonale, endocriene systeem kan dus via de nervus vagus signalen afgeven om bijvoorbeeld meer van het ene of andere hormoon te produceren. Dus dat kan bij voorbeeld dopamine zijn, maar ook testosteron.

De relatie tussen depressies en de darmen

Er is uit onderzoek gebleken een sterke relatie met depressie en onrust met de darmen. Maar ook Alzheimer en bipolair gedrag. Parkinson begint ook in de maag.Men weet nu, dat het direkt gerelateerd is aan de helicobacter pilori. Als mensen dus goed worden behandeld voor deze ziekteverwekker, kunnen ze snel van Parkinson genezen.

Gezonde darmen

Biotica houden ons gezond

We weten nu ook, dat sommige bacteriën vetzuren produceren, die weer als voedsel dienen voor het cellulaire immuunsysteem in de huid.

De biotica produceren bij voorbeeld korte ketenvetzuren, die essentiëel zijn voor communicatie met de mitochondriën. Die zijn weer nodig, zodat de mitochondriën zichzelf kunnen repliceren. Dus er wordt vanuit gegaan, dat microbiota de mitochondriën controleren. Mitochondriën zitten niet alleen in de darmen,maar ook in de longen, de lever en de nieren, de huid en de hersenen. Dus ons voedsel creëert de biotica, die nodig zijn voor ons om gezond te zijn.

Wat is RNA

Het wordt gemaakt door DNA en is een soort fotokopie, waarmee de genetische code van een celkern wordt doorgegeven om proteïnes te maken voor genetische expressie. Het RNA reguleert de genexpressie.

Wij zijn daarom met de biotica in ons lichaam een holobiont. We hebben samen een collectief genoom, dat samenwerkt in een symbiotische ecologie.

Bij dysbiose ontstaat er een gebrek aan balans in de ' hersenen' van de darmen. Er lekken dan pathogenen in de bloedstroom en het immuunsysteem raakt geactiveerd. Zo ontstaat een chronische inflammatie. De toll like receptoren zijn belangrijk voor het herkennen van goede en foute bacteriën. Als we te weinig van die toll like receptoren hebben, schijnen we overactief te reageren met het immuunsysteem. Dan ontstaat hooikoorts, allergieën. Waarom is dat nu normaal? Het komt veel voor, maar het is zeker niet normaal!

Er is nu bij voorbeeld in sommige klassen een nootvrije lunchtafel..

Als het voedsel al toxische elementen bevat, dan ligt daar natuurlijk een oorzaak. Glyfosaten zijn nu overal: deze gaan naar de kern van het voedsel en blijven niet aan de buitenkant. Ons immuunsysteem is natuurlijk niet ingesteld op glyfosaten en of kwik of aluminium. Onze cellen gaan zo natuurlijk de proteïnes aanvallen, waar deze vreemde stofjes inzitten. Dus ontstaan auto- immuunziekten.

Zo gaat het bij voorbeeld niet alleen om de gluten, maar ook om de pesticiden, die de structuur van de proteïnes kunnen veranderen. Bij sommige mensen kan de sensitiviteit afnemen als ze hun darmflora verbeteren. Bij de tolerantie gaat het er ook om of je genoeg enzymen hebt om de proteïnes af te breken. Dus als je eiwitten niet kan afbreken tot aminozuren krijg je eerder immuunreacties. Als je vitamine E tekort hebt reageren de dendritische cellen te sterk. Maar hoe verbeter je de tolerantie?

De oudere gezonde mensen in de blue zones blijken allemaal de groentes en gewassen te eten van de omgeving.

Razi Berri, uitgeefster van het blad: Naturopathic doctor news and reviews zegt:.wij bestrijden de koorts, terwijl koorts ook goed is om pathogenen te bestrijden.
Ziek worden is ook een oefening van het immuunsysteem.
Een gids in Costa Rica zegt: als je dengue krijgt ben je een paar dagen ziek. Maar het is geen ramp.

Helico pylori is ook nuttig. Dat moet niet alleen bestreden worden. Clostridia is ook geassocieerd met vermindering van allergieën en astma., het traint het immuunsysteem blijkbaar ook.

We moeten niet precisie aanvallen uitvoeren op specifieke ziekteverwekkers, want er is een ecologie, een symbiotische relatie met andere bacteriën.

Retrovirussen zijn interessant: Deze gebruiken het eigen RNA om nieuw RNA te produceren, dat daarmee deel wordt van het menselijke genoom. Maar retrovirussen zijn waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor onze ontwikkeling als mens. Dus niet alleen schadelijk.

Bituraat als korte ketenvetzuur is ook nuttig voor balans in onze darmen, terwijl dit geproduceerd wordt door bacteriën.
Een koud bad is misschien nog niet zo'n slecht idee bij koorts, want dan verstoor je de immuunsysteem reactie niet.
Luciano Gryalvo vertelt: als vroeger een kind ziek was, wreven we het in met varkensvet om de koorts te reguleren. De hombre grande, een plant in Costa Rica werd daar ook voor gebruikt. Het leven in een omgeving geeft waarschijnlijk een goede relatie met het bioom in de omgeving.

Borstvoeding is gezond

Kinderen, die op een natuurlijke manier worden geboren en borstvoeding krijgen hebben meer kans op een gezond immuunsysteem.Het lopen op blote voeten is ook goed voor een gezond immuunsysteem. Juiste de kleine wondjes aan de huis zijn goed om het immuunsysteem af en toe te oefenen.
Zo hebben de mitochondriën voortdurend contact met de genen, afhankelijk van het voedsel en de kwaliteit ervan. Dit zal de epigenetische expressie direct beïnvloeden.

Retrovirussen kunnen hierbij dus ook rol spelen, via micro RNA, boodschapperstofjes in ook bv planten, dat ook het fenotype van onze kinderen biologisch kan sturen.

 

Meer informatie? Bel of mail gerust!

Contact